На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Най – често новото строителство предлага малки стаи, кухненски бокс към хола, липса на помощни помещения и т.н.

Причината за това е, че цената на имота зависи до голяма степен от броя на стаите, а не от площта на имота. Две жилища с еднаква площ, но с различен брой стаи се продават на различни цени. Това наложи и „модата“ – бокс към хола.

Разбира се, има и изключения. При старото строителство площите са по-големи – почти няма жилища без отделна кухня, а онези, които са такива, се водят ателиета или боксониери. Строени са апартаменти с много допълнителни помещения – няколко санитарни помещения, килер, мокро помещение, трапезария, кухня. Общите части (стълбищата) са широки и светли, докато сега почти всички инвеститори се опитват да направят максимална жилищна площ за сметка на общите части.

Стандартите тогава са били други и лесно са обединявани парцели – това е давало възможност да се строят сгради с правилни форми. Сега инвеститорите се стремят да запълнят максимално площта на парцела и оттам се получават нестандартни жилища.